Dnes je Den ochrany osobních údajů

Jak informoval na svých webových stránkách Úřad pro ochranu osobních údajů, „přesně před 40 lety – 28. ledna 1981, přijala Rada Evropy historicky první zákonodárný dokument, který reflektoval ochranu osobních údajů. Tehdejší Úmluva o ochraně osob se zřetelem na automatizované zpracování osobních údajů se stala vzorem a inspirací pro další navazující zákony, které tuto oblast formovaly, včetně obecného nařízení. Den ochrany osobních údajů si evropský kontinent oficiálně připomíná již od roku 2007.
Tehdejší dokument reflektoval především prudký nárůst moderních technologií, které, se všemi vymoženostmi a ulehčeními každodenního života, s sebou zároveň přinášely ohrožení pro soukromí obyčejného člověka. Automatizované zpracování obrovského množství osobních údajů velkými společnostmi a institucemi doprovázelo stále více úniků a zneužití těchto dat, což mohlo kromě relativně drobných nepříjemností přinášet i zásadnější dopady na životy lidí.
V současné době, ve které se naše životy čím dál intenzivněji odehrávají v online světě internetu, je odkaz tohoto významného data možná aktuálnější než kdy dříve.“

Ochrana osobních údajů je dnes vnímána velmi citlivě jak ze strany patřičných úřadů, tak ze strany uživatelů internetu samotných – bohužel, ti často pod rouškou online služby zdarma poskytnou veškeré své osobní údaje „jen tak“. Přečtěte si alespoň dnes podmínky užívání Facebooku nebo Wondows 10.

Jste škola a přemýšlíte o vzdělávací akci pro své žáky?