Nepřehlédněte

Aktuálně není v plánu žádná událost.

Úvodní slovo zakladatele projektu

Milí návštěvníci,

zavítali jste na webové stránky projektu Internetem Bezpečně, které jsem společně se svým týmem vytvořil, abych pomohl běžnému uživateli internetu zorientovat se v nepřeberném množství nebezpečí, se kterými se ve virtuálním prostoru může setkat.

Úmyslně jsem užil sousloví „virtuální prostor“, neboť se v dnešní době již nelze spokojit pouze se slovíčkem internet. Dnes virtuální prostor není jen internet, ale i tzv. chytré věci jako je chytrá televize, lednice nebo automobil, ale také Internet věcí (IoT), se kterými se budeme setkávat čím dál častěji, ať už v podobě různých čidel schopných komunikace přes internet nebo stejně komunikačně obdařené popelnice před domem.

Virtuální predátoři tedy mají nepřeberné množství způsobů jak svůj útok podniknout. Na vše zmíněné – od lednice až po chytré auto – byl již úspěšný kybernetický útok proveden. Naše osobní údaje bez obav sdělujeme na internetu a jejich ochraně nevěnujeme dostatečnou pozornost – a to se o osobních údajích v odborných kruzích hovoří jako o platidle budoucnosti.

Nastává nebo spíše již nastala doba, kdy je třeba se o virtuální svět zajímat o mnoho více a tím se snažit předejít všem možným rizikům virtuálního světa.  Doufám, že Vám v tomto ohledu webové stránky Internetem Bezpečně budou dobrou oporou.

Roman Kohout

Jste škola a přemýšlíte o vzdělávací akci pro své žáky?